Skip to content Skip to footer

CNC (računalniško numerično krmiljeno) struženje je tehnološki postopek, ki omogoča avtomatizirano oblikovanje kovinskih ali drugih materialov na stružnici, s pomočjo programske opreme in računalniškega nadzora. Ta tehnologija se lahko uporablja tako za lastne potrebe kot tudi za izdelavo delov po načrtih in zahtevah naročnika.

CNC struženje za lastne potrebe:

  1. Načrtovanje in priprava: Začetni korak v postopku CNC struženja za lastne potrebe vključuje načrtovanje oblike in dimenzij želenega izdelka ter izdelavo ustrezne programske datoteke, ki vsebuje podatke o obdelavi.
  2. Priprava stroja: Ko je programska datoteka pripravljena, se stružnica pripravi za obdelavo, kar vključuje namestitev ustrezne rezalne glave, določanje hitrosti vrtenja, napetosti orodja in drugih parametrov.
  3. Izvedba obdelave: Po pripravi stroja se material pritrdi v stružnico, ki ga nato obdelujejo CNC krmiljeni rezalni instrumenti. Računalnik nadzoruje gibanje rezalnega orodja in zagotavlja natančnost obdelave glede na podane parametre.
  4. Preverjanje in končna obdelava: Po obdelavi se izdelek preveri glede na natančnost dimenzij in kakovost površine. Po potrebi se izvedejo dodatne operacije, kot so rezkanje, brušenje ali poliranje, da se doseže želeni končni izdelek.

Struženje po načrtih in zahtevah naročnika:

  1. Pregled zahtev: Naročnik predloži načrte, risbe ali specifikacije želenega izdelka, skupaj z zahtevami glede materiala, dimenzij, toleranc in površinske obdelave.
  2. Načrtovanje obdelave: Na podlagi prejetih informacij se pripravi načrt obdelave, ki vključuje izbiro ustrezne stružnice, rezalnih orodij in parametrov obdelave.
  3. Izvedba obdelave: Po potrditvi načrta naročnika se izvede obdelava izdelka na CNC stružnici, pri čemer se skrbno upoštevajo določeni parametri in zahteve.
  4. Kontrola kakovosti: Po končani obdelavi se izdelek preveri glede na zahtevane dimenzije, tolerance in kakovost površine, da se zagotovi, da izpolnjuje pričakovanja naročnika.

CNC struženje za lastne potrebe in struženje po načrtih ter zahtevah naročnika sta ključna postopka pri izdelavi natančnih in kakovostnih kovinskih izdelkov. Uporaba tehnologije CNC omogoča hitro, zanesljivo in stroškovno učinkovito proizvodnjo, ne glede na obseg dela ali kompleksnost obdelave.

Košarica0
Košarica0